Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Няма коментари

Първият хибрид на BMW Серия 5 харчи по 1,9 л на сто бензин | Фен страница на BMW


Николай Пасков

Само няколко седмици след старта на най-новото поколение на BMW Серия 5 се допълва и с Plug-in хибриден вариант. Като спортна лимузина BMW 530e iPerformance дава възможност за електрическо шофиране при нулеви локални емисии, а средният разход от 1,9 л/100 км отговаря на СО2 емисии от 44 г/ км.

Модерният електромотор на задвижването BMW eDrive развива 95 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, а четирицилиндровият бензинов двигател развива 184 к.с. и 320 Нм.

Системната мощност от 252 к.с. и максималният въртящ момент от 420 Нм ускоряват BMW 530e iPerformance за 6,2 секунди от 0 до 100 км/ ч и позволяват развиването на максимална скорост от 235 км/ ч. При реални условия може да бъде постигнат пробег до 650 километра. В чисто електрически режим BMW 530e iPerformance може да измине до 50 километра. Максималната скорост, ако се използва само електрическата тяга е 140 км/ ч.
Електромоторът и двигателят с вътрешно горене задвижват задните колела на лимузината чрез серийната осемстепенна трансмисия Steptronic. Благодарение на разполагането на електромотора пред трансмисията всички предавателни числа се ползват и при чисто електрическо задвижване. По този начин вече не е необходим преобразувател на въртящия момент, което до голяма степен компенсира допълнителното тегло на допълнителните компоненти на задвижването. Високоволтовият акумулатор от литиево-йонни клетки с общ капацитет от 9.2 квтч е монтиран компактно под задната седалка и е оборудван с ефективно течностно охлаждане с интегриран нискотемпературен кръг.
Благодарение на тази умела интеграция BMW 530e iPerformance разполага с вместимост на багажника от над 410 л и равен товарен под. Докато BMW 530e iPerformance е паркирано, високоволтовият акумулатор може да бъде зареден напълно от конвенционален домакински контакт за по-малко от 5 часа, а от BMW i Wallbox (зарядна мощност 3,7 квт) за по-малко от 3 часа.

Най-характерните елементи на Plug-in хибридния вариант са сините междинни пластини на бъбрековидната радиаторна решетка, сините капачки на главините на колелата, разположената отляво между арката на предния калник и предната колона букса за зареждане, емблемите eDrive на задните колони и естествено надписа 530e на капака на багажника. При отваряне на вратите погледът на пътниците попада върху осветените бленди на лайстните на праговете с надпис eDrive и продължава към интериора, който при всички варианти на бизнес-седана е продължение на спортно-елегантния характер на външния дизайн. BMW 530e iPerformance е оборудвано допълнително с бутон eDrive на средната конзола, както и специфичен дизайн на уредите на арматурното табло пред водача и на централния информационен дисплей.

Pages: 1 2