Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Z4
Няма коментари

BMW – любов, страст и още нещо… | Фен страница на BMW

BMW – любов, страст и още нещо…

Нина Тодорова

Намираме се на няколко километра от гр. София – в с. Лозен, където се срещаме с Ани Мешалова.

Ани е от хората, които смело може да кажем, че са „закърмени“ с BMW. По какво си личи ли?.. Не само по чаровната усмивка, с която ни разказва за прекараното детство с любимата марка. В нея има страст, любов, дори копнеж по нещо, което смело може да наречем религия – BMW.20-20

Но нека представим нейната любимка:

Започваме от марката: BMW (разбира се), модел Z4 E85.

Сърцето – бензиново 2.2 M54 B22, 170 неопитомени кончета, които препускат от 2006 г., като датата на производство съвпада с рожденият ден на Ани – 14.02 определено го наричаме – Съдба.

Цвят на купето: Sterling Silver.

Окачване: AC Schnitzer, предна броня: AC Schnitzer, топка на скоростния лост и дръжка на ръчната: AC Schnitzer. Джанти BMW 17″.

Оригинална BMW strut brace ксенон, бяла оптика.

Странични огледала черен мат и сгъваеми – единствената Z4-ка с 1 cup holder (ляв) и net storage на тунела отдясно ///M рекаро седалки, черна кожа, Oregon Schwarz мултифункционален спортен волан, Wind stopper.

Почистваща система на фаровете.

Вече и ние сме влюбени в Z4-та, а ако трябва да сме напълно искрени – и в собственичката й. Сядаме зад волана, където си говорим с Ани за Z4, страстта и удоволствието от шофирането и високия адреналин…

И все пак: защо BMW и от кога?

Цял живот! Моят баща се занимава с поддръжка на BMW и буквално съм израснала под и около BMW. Не съм карала други коли, а и честно казано – не искам! (смее се)

Адски красиви са ! Хем са агресивни, хем са спортни, директни, верни на пътя. Страхотни са!

А с какво друго би могла да сравниш марката?

Нищо. Само мисълта, че днес сядам зад волана и отивам някъде с нея просто прави деня различен.

Какъв беше първият ти автомобил?

Първият беше BMW Е30 325, но той по-скоро беше автомобилът, който взимах от нашите (смее се). После беше Е34 520.

Разкажи ни как се запали по Кабриото и защо точно Z4?

Всичко започна от една Z3-ка. Купихме я за продажба понеже се появи клиент в подходящия момент. Взимайки я аз се качих да я прехвърля в КАТ, но се наложи да спра на бензиностанцията да заредя. В този момент, в който спрях усетих, че всъщност това е моята кола и не искам да слизам от нея.

Самото усещане за вятър в косите, усещането за свобода, задното предаване и малките размери на колата просто са несравними. Мисля, че това е усещането за свобода!

А Z4-та беше влюбване от пръв звук – чух я, седнах зад волана и вече бях сигурна, че ще е любов за цял живот!

39-39-1

 Какво друго може да ти вдигне адреналина така, както шофирането на BMW?

Спорта. Тренирам различни неща. В различните периоди от живота си се паля много по различни видове спорт. Сега съм на вълна плуване. Ставам сутрин рано и ходя да плувам за час-час и половина и се чувствам много положително заредена. Преди беше тениса на корт, преди него бокса…

Но шофирането си е най-много. И не толкова високите скорости на прави отсечки както преди, когато бях по-млад шофьор. Сега по-голямо удоволствие и адреналин изпитвам от завоите и карането с изключено DSC и DTC както е при Z-ката.

И така останали без дъх сме абсолютно категорични, че Ани и Z4-та са създадени една за друга. И как не – уникални са!

 Автор: Нина Тодорова и Александър Атанасов

Снимки: Нина Тодорова, ninaphotography.eu