Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Няма коментари

Новата суперкола на BMW – i8 | Фен страница на BMW

Новата суперкола на BMW – i8

Нина Тодорова

Днес във Франкфурт по време на автомобилното изложение от BMW направиха световната премиера на първия си спортен хибрид – i8. По този начин германците показаха виждането си за бъдещето на компанията.

Суперхибридът тежи 1490 кг и побира в себе си 2+2 човека въпреки ниското си аеродинамично тяло (коефициент на челно съпротивление 0.26 Cx).


Макар и ограничено от дизайна, пространството при задните седалки се компенсира с добър достъп благодарение на отварящите се нагоре врати. Ниското тегло, въпреки големия пакет батерии, електромотор и бензинов двигател, е постигнато с помощта на конструирания карбонов монокок. С разположението на батериите е постигнат много нисък центърът на тежестта – под 460 мм.

Двигателят на i8 е средноразположен и продължава новата вълна в Мюнхен на намаляване работния обем и компенсиране на мощността с помощта на турбокомпресор. Така с обем от едва 1.5 литра и три цилиндъра двигателят с директно впръскване на горивото на BMW i8 разполага с 231 кс и 320 Нм въртящ момент.

Мощността от бензиновия двигател се праща директно към задните гуми от 6-степенна автоматична скоростна кутия. Предните гуми се задвижват от електромотор с мощност от 131 кс и 250 Нм въртящ момент чрез двустепенна автоматична трансмисия.

Общата мощност от 362 кс и 570 Нм въртящ момент може да не звучи стряскащо на фона на конкурентните суперколи на пазара, но ускорение от 4.4 секунди от 0 до 100 км/ч при разход на гориво от едва 2.5 литра на 100 км поставя нови стандарти в класа. Максималната скорост на BMW i8 е ограничена до 250 км/ч. Само със силата на електричеството може да развие до 120 км/ч и да измине пробег от 35 км.